EAGHC Open European Hickory Championship 2019 op Landgoed Bleijenbeek

Op 18 september 2019 bezochten de deelnemers aan de 2019 jaarvergadering van de European Association of Golf Historians and Collectors Landgoed Bleijenbeek.
Het was een fantastische dag met een mooie afsluiting voor Golfclub Bleijenbeek doordat Marja Kom de EAGHC Open Europese Hickory Kampioenschappen 2019 bij de dames won (bruto score) en Ferd Vrijmoed de netto winnaar werd bij de heren.

Na de ontvangst met heerlijke koffie en Limburgse vlaai begon de dag voor het gezelschap van zo’n 30 golf historici en verzamelaars met 10 (!) verschillende nationaliteiten met een lezing over Pieter van Afferden door golfhistoricus Robin Bargmann, waarin nogmaals duidelijk werd gemaakt dat eerder dan de Schotten werd geschreven over de golfsport zoals we het vandaag nog spelen.

Natuurlijk was daarna voor ons het hoogtepunt van de dag: het bezoek aan het Nederlands Golfmuseum. We vonden dit best een spannend moment, hoe zouden deze experts ons museum vinden? We ontvingen héél veel lovende woorden, waarbij enkelen die bij de opening geweest zijn ook blij verrast bleken door de groei die het museum in de afgelopen 3 jaar heeft doorgemaakt.

Na een voortreffelijke lunch (buitenlanders vinden de gewoonte van onze broodlunch ‘amazing’) begon het EAGHC Open European Hickory Championship 2019. Negen-en-twintig spelers en speelsters, pro’s en amateurs, meest EAGHC leden aangevuld met Dutch Hickory Society leden waaronder 4 Golfclub Bleijenbeek leden, gingen na de traditionele groepsfoto de baan in onder de strakke leiding van Angelica. De golfers (in mooi weer) speelden in gezellige flights van 3 de combibaan. Men vond de baan heel mooi en perfect geschikt voor het moeilijke spel met de antieke stokken. Ook het grote contrast met de Rosendaelsche golfbaan, waarop de vorige dag was gespeeld vond men opvallend, niet alleen vanwege de aanwezigheid van water maar ook het weidse. Voor mij (Maria) was vooral het gebrek aan verkeerslawaai zeer aangenaam!
Zes personen, die niet deelnamen aan de wedstrijd werden door Rudolf Terlingen meegenomen voor een wandeling door de Maasduinen en een bezoek aan de Bleijenbeek ruïne en de oerakker. Ook zij hadden een fantastische middag en waren onder de indruk van de geschiedenis van de Maasduinen en de ruïne op het landgoed.

Onder het genot van een drankje werd bekend gemaakt door Ferd namens het Nederlands Golfmuseum en Robin, president van de EAGHC, wie zich EAGHC Open European Hickory Champion 2019 mochten noemen.

Iain Forrester met een bruto score van 69 heeft zijn titel bij de heren nipt weten te prolongeren. Mede dankzij goede deelname van Dutch Hickory Society dames kon er dit jaar een mooie strijd gestreden worden om de dames titel, waarna Marja Kom uitgeroepen kon worden als winnares met een bruto score van 90. Winnaars van de netto score waren Barbara Nettelbladt uit Zweden met een netto score van 73 en Ferd met een netto score van 66.

De dag werd geanimeerd afgesloten met een heerlijk warm buffet.

Met dank aan James en Angelica voor de voortreffelijke wedstrijdleiding, Rudolf voor zijn rondleiding, de receptie, de keuken en de bediening zijn wij zéér tevreden naar huis gegaan!

John Ott, voorzitter Stichting Nederlands Golfmuseum
Ferd Vrijmoed, penningmeester Stichting Nederlands Golfmuseum
Maria Vrijmoed-de Vries, vrijwilligster Nederlands Golfmuseum