Jacht op Bleijenbeek

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 16 maart a.s. vindt de jaarlijkse ‘Jacht op Bleijenbeek’ plaats.

Dit prachtige schouwspel heeft niets met het huidige begrip jacht te maken. Er is geen enkel dodelijk slachtoffer. Ooit was er de jacht op de vos, met een meute jachthonden, gevolgd door ruiters te paard. Tegenwoordig wordt het spoor van de vos nagebootst met een geurspoor. De slipjacht is vooral gericht op het spel van de honden. Zo’n 20 tot 25 Hubertus- of ook wel bloedhonden volgen met veel luid geblaf het spoor dat dwars over de velden eerder door de sliptrekker is getrokken.
Gaat één van de honden eens een keer buiten zijn boekje dan wordt hij door de Whippers-in snel tot de orde geroepen. De Master and Huntsman rijdt zo kort mogelijk achter de meute aan, op respectvolle afstand gevolgd door de ruiters van de Midland Hunt.
Zij zijn gekleed in rode jachtrok, waaronder een geruit vest gedragen wordt. De gele rijbroek, zwarte rijlaarzen met bruine kap en royal blue veiligheidscap completeren het geheel.
De amazones dragen traditioneel een zwarte jachtrok met gele rijbroek. Gastruiters dragen zwarte rijjasjes met witte rijbroek.

De route is zodanig uitgezet dat iedereen met volgauto’s het spektakel grotendeels kan volgen. Men dient steeds achter de auto van de organisatie te blijven rijden.

Onderweg worden verscheidene keren stops ingelast om de honden en paarden te laten rusten.
De start vindt rond 13.00 uur plaats vanaf het paviljoen van Landgoed Bleijenbeek. Na ongeveer 1 à 1,5 uur keert men daar terug en is er een stop, waarbij zowel de honden, de paarden en ruiters even rust hebben.
Na een hapje en een drankje volgt nog een run waarna op het startterrein de zogenaamde ‘kill’ plaatsvindt. Hierbij krijgen de honden een beloning van de Master and Huntsman voor hun gedane inspanningen. Dit is het traditionele einde van de jacht.