Oplossingen regelprijsvragen

Oplossingen van de regelprijsvragen.

Vraag 1: Je bal ligt precies op de grens van een strandbunker en een waterhindernis. Hij raakt zowel het water van de hindernis als het zand van de strandbunker.
1. Ligt je bal in de hindernis of in de bunker?
2. Welke Regel is van toepassing?
Antwoord:

  1. Je bal ligt in de hindernis.
  2. Regel 2.2c beschrijft hoe je bepaalt, in welk gebied van de baan jouw bal ligt. Als een bal in 2 verschillende gebieden ligt, zoals beschreven in de vraag, dan ligt de bal in het gebied dat als eerste genoemd wordt in de volgende volgorde: hindernis, bunker, green.

Vraag 2: Je bal ligt in een greenside rode hindernis. Je kiest ervoor om de bal te spelen zoals die ligt. Je ruimt wat blaadjes en takjes, die rondom je bal liggen, op. Eén takje echter laat je bewust liggen, omdat je bang bent dat je bal zal verrollen wanneer je dit takje weghaalt. Vervolgens maak je enige oefenswings. Bij één van deze swings sla je per ongeluk het achtergebleven takje weg. Daarbij verrolt je bal niet. Hierna sla je je bal op de green vlakbij de hole.
Wat zeggen de regels over deze situatie?
1. Krijg ik geen straf, 1 strafslag of 2 strafslagen?
2. Welke Regel is hier van toepassing?
Antwoord:

  1. Je krijgt 2 strafslagen
  2. Volgens Regel 8.1a mag je geen losse natuurlijke voorwerpen verwijderen, wanneer daardoor de ligging van je bal of de ruimte voor de voorgenomen swing verbeterd wordt. In de beschreven vraag is daar duidelijk sprake van, want anders zou je het bewuste takje al eerder opgeruimd hebben. De straf voor overtreding van deze regel is 2 strafslagen.

Geen van de vier inzenders had alle vragen goed beantwoord. De prijs kan dus niet toegekend worden en blijft bewaard tot de volgende regelprijsvraag in de volgende editie van het clubblad.

Namens de R&H-commissie
Ron Beumer