De tussenstand vind je onder
Diversen > Clubklassementen > Roofridder

 

l’Historie se répète

Zie rubriek 3 in het Nederlands Golf Museum. Daar zijn een keur van boeken en tijdschriften samengebracht waarin men zich aangenaam kan verliezen. Er valt ook veel uit te leren. Materiaal, ontwikkeling van de golfsport, verhalen uit de oude doos. Het is een Walhalla voor diegenen die zich de tijd gunnen om zich daar eens in te verdiepen. En met de onbespeelbaarheid van de baan is het nu dé gelegenheid.
De tijd van sardonisch genoegen is voor Hofnar aangebroken. Nog maar enkele wedstrijden te gaan voor de roofriddercompetitie, dus de stand wordt na vandaag niet meer aan den volke getoond. Bijzonder interessant en spannend zal het worden omdat binnen de komende drie weken hole 5, 6 en 7 wellicht weer bespeelbaar zijn. Dit kan de scores met name in de top danig beïnvloeden. Ook hebben de cijfers op de par 3/4 en P&P nog niet hun maxima bereikt.
En de enige die constant het naadje van de kous weet is….

Hofnar

A.R.A. 26-02-’20


Museale waarde

Onder rubriek 16 bevinden zich een aantal zeer waardevolle boeken die onder de titel museale boeken genoteerd staan. Deze worden achter slot en grendel bewaard. Datum van verschijnen, opdrachten van auteurs, voormalige bekende eigenaren, daarvoor is die titel bepalend.
Wat misschien ooit ook tot een item van museale waarde kan uitgroeien is de oorkonde waarop de Hoofdmannen van de Afferdse Roofridder Aso-ciatie prijken. Ieder jaar wordt weer heftig strijd geleverd om de koppositie. Meestal wordt deze strijd op de laatste dag beslist. Wie verder onderop de lijst voorkomt kijkt natuurlijk nooit naar de stand (maar niet heus).
Het valt wel op dat de voormalige hoofdmannen toch elk jaar weer boven in het klassement eindigen.
Het doel van de opzet van deze wintercompetitie: bevordering van deelname wordt volgens ondergetekende elk jaar weer bereikt. De ridders die minstens 5 maal per seizoen deelnemen dingen mee voor de hoogste eer. Dit zijn enkele cijfers van de afgelopen jaren, 2016-35, 2017-36, 2018-39. Nu zitten we al op 41.

Hofnar

A.R.A.13-02-’20


Regeren is……

Het aantal rubrieken in het Nederlands Golfmuseum dat nog niet onder de aandacht gebracht werd wordt steeds kleiner. Dat was de reden voor Hofnar om een keertje over te slaan. Maar na regen komt zonneschijn dus hier is weer een stukje. Het is er al met al niet droger op geworden. Het water in de Maas stijgt onrustbarend en ook de baan kan al het water niet meer verwerken. Dit alles kan de roofridders niet van trouwe deelname weerhouden. Iedere woensdag verzamelen ze zich met hernieuwd enthousiasme. Stiekem hopen ze op die ene uitzonderlijke score die hen naar de top van het klassement kan brengen.
Hofnar vermoedt dat er wel enkelen een kijkje hebben genomen in het museum onder de rubriek 15. Daar staan namelijk een flink aantal reisgidsen naar en over golfbanen in de hele wereld. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor hun afwezigheid. Hij hoort niet bij deze groep maar moet noodgedwongen afzien in de dubbele betekenis van het woord omdat buggies niet zijn toegestaan. Maar in gedachten heeft hij al prachtige scores voorbij zien komen met name in de laatste weken van deze competitie. Vandaar de titel van dit artikel.

Hofnar

A.R.A. 07-02-’20


Hoezo beperkte golfmogelijkheden.

De weersomstandigheden laten geen normale golfronde op Bleijenbeek meer toe. Zoals Hofnar al had voorzien is ook hole 10 ten offer gevallen aan Pluvius. Hij moest dras-tisch ingekort worden. Maar alles voor het goede doel. Heel bizar is dat nu ook weer niet. Er wordt jullie aangeraden om in het Nederlands Golf Museum onder rubriek 14: golfbanen eens te kijken en het boek Xtreme golfen van Duncan Lennard uit het vak te halen. Wat je dan ziet is andere koek. Misschien zijn er op Bleijenbeek wel spelers die een van de uitdagingen die daarin beschreven worden aan te gaan. In elk geval zal het aanleiding zijn om te waarderen wat we bij ons hebben.

Hofnar

A.R.A. 23-01-’20


Humor

Er valt bijna niets meer te lachen. Hole 5, 6 en 7 blijven te nat. Daar kun je niets verdienen.
Je moet rennen om de regen voor te blijven. Ouden van dagen kunnen niet meedoen omdat er geen buggy in de baan mag (terecht overigens). Hadden ze maar niet zo oud moeten worden.
Last but not least : Harrie Ariëns lijkt niet te stoppen. Hij bouwt zijn voorsprong als maar verder uit. Het boekje ‘how to throw a golfclub’ heeft hij niet nodig. Dit boekje kun je vinden onder rubriek 13 (hoe cynisch) in de bieb van het Nederlands Golf Museum. Deze tip is vooral bedoeld voor diegenen die nog veel zwarte getallen achter hun naam op de ranglijst hebben staan. Maar wie weet vriest het volgende week wel. Dat wordt dan weer wel lachen.

Hofnar

A.R.A. 15-01-’20


Allereerst de beste wensen voor het zojuist begonnen jaar. Dit geldt natuurlijk niet voor de resultaten van mijn concurrente roofridders.
Zij hebben dat ook niet nodig gezien de uitslagen van de eerste wedstrijd van 2020. Wat een scores. De par ¾ moet er wel heel mooi hebben bijgelegen. Hofnar kon niet aanwezig zijn en daar is enorm van geprofiteerd. Het aantal deelnemers aan de competitie doet hem trouwens veel genoegen.
De twee punten op hole 5, 6 en 7 worden niet in de ranglijst genoteerd omdat de A.R.A. geen sinterklaas speelt en al helemaal niet na de jaarwisseling. Dit schrijvend verschijnt een grote grijns op het gezicht van Hofnar.
De magische grens van 100 punten is door Harrie Ariëns geslecht en hij voert de ranglijst aan.
Hij hoeft het book of golf disasters dat in de bibliotheek van het Nederlands Golf museum temidden van een verzameling van zo’n 130 verhalen staat opgeslagen onder rubriek 12 niet te lezen. Dat zit dus mee voor hem want Harrie is niet zo’n lezer.

Hofnar

A.R.A. 12-01-’20

 


Keeping green

De zon schuift haar decemberstralen die uit haar kern van zo’n 15 miljoen graden voortgekomen zijn over de zompige fairways van Bleijenbeek. Een dertigtal roofridders trekt de berg- of golfschoenen uit de zuigende graszoden. Hun teetjes blijven vergeten achter tussen de sprieten. Op last van de groenhoud gildebroeders zijn hole 5, 6 en 7 tot verboden terrein verklaard. En terecht. Ook hole 10 nadert langzaam deze griezelige status.
De droogte en het lage waterpeil van de afgelopen zomer is langzamerhand aan het herstellen. Door de sloot op hole 10 stroomt weer water en ook de Bleijenbeek is weer gevuld voorbij de beverdam.
Wat kunnen wij dankbaar zijn voor de mannen met de groene vingers die voor het welzijn van de baan zorgdragen. Ik heb het hier over zowel personeel van de baan als vrijwilligers van de club.
Rubriek 11 in het Nederlands Golf Museum is gewijd aan materialen. De lectuur gaat over baanonderhoud, baanaanleg en productie van speelattributen, waaronder de golfclub bible.
Best interessant om eens in te bladeren.

Hofnar

A.R.A. 19-12-’19

Seulement pour les amateurs

Deze week is het de beurt aan de rubriek 10-regelgeving en spelvormen.
Een rubriek dus voor de echte liefhebbers. Wanneer ik de meeste roofridders doordringend aankijk zie ik toch dat er zeer verschillend gedacht wordt over het zich exact houden aan de regels of zoals ook wel geringschattend regeltjes genoemd. Tja, roofridders behoren nu eenmaal niet tot het meest oppassende volkje. In dat geval had men hen wel edellieden genoemd
Voor de bibliotheek is het achterhaalde kost. Regels worden zo vaak veranderd en aangepast dat het niet echt interessant is. Wat leuk is zijn boekjes met allerlei spelvormen. Af en toe moet er een andere invulling voor een tournooi bedacht worden en dan komt zoiets natuurlijk goed van pas.
Even iets anders. De strijd om de eerste plaats van het klassement is in volle gang. Het doet hofnar deugd dat veel A.R.A.leden hun posities nauwkeurig volgen. Het is gebleken dat niet iedereen de gave van analiseren en deduceren voldoende heeft meegekregen. Daarom een verklaring voor de kleuren van de getallen op de ranglijst.
0 en 1= zwart; 2=rood; 3=blauw; 4=groen; Dit seizoen is nog geen 5 genoteerd. Dat is geel op een grijze ondergrond. De cijfers achter je naam geven jouw hoogste aantal stablefordpunten per hole in dit seizoen aan.

Hofnar

A.R.A.  12-12-2019

In het hoofd zit meer kracht dan in de spieren

De welhaast belangrijkste rubriek is deze week aan de beurt. Instructie mentaal.
Van Tiger Woods, Joost Steenkamer tot Antoni Girod dienen wij de adviezen op te zuigen.
Hier kan men werkelijk wat leren. Een voorbeeldje:
Rendier kwam in zijn playmobile voorrijden. Daar stond een zwaaiende greenkeeper Geert. Geen buggy’s in de baan. Wat nu. Rendier had al jaren geen achttien holes meer gelopen. Dat kon hij niet meer volhouden. Dan maar niet starten? € 2,00 brandden in zijn broekzak. Misschien een klein tasje met maar een paar stokken? Hij zou altijd kunnen stoppen als het niet meer ging. Doordat hij in de bibliotheek alle boeken door zijn handen had laten gaan was hij mentaal ijzersterk geworden. Dus daar ging hij. Resultaat? Door een positieve gedachtenpositie, voor de meer intellectuelen onder ons ‘mind set’ volbracht hij de ronde. Sterker nog een birdie en een tweede plaats viel hem ten deel en voor het eerst sinds maanden weer eens in de buffer. ‘s Avonds nam hij zich wel voor de volgende dag de rubriek fysiek nog eens door te nemen. Beenspieren en rug hadden protesten ingediend. Deze werden echter niet ontvankelijk verklaard. Dat wordt volgende week dus weer tasje op de rug.
Uitnodiging: Indien er een dag komt dat de baan niet bespeelbaar is tijdens de roofriddercompetitie zouden we gezamelijk een kijkje in de bieb kunnen nemen. Kop snert erachteraan en toch van de straat.

Hofnar

A.R.A. 5-12-2019

Geloof niet alles wat men zegt

Het was dinsdagavond. Hofnar zat trillend naar de weersverwachting voor woensdag te kijken. Zowel op de computer als op de teevee zag het er erg nat uit. Hij moet nu eenmaal oppassen omdat hij een eerbiedwaardige leeftijd bereikt heeft. Kou is niet zo’n probleem, maar wind samen met regen wel degelijk. De conclusie moest dus zijn: ‘Niet inschrijven’.
Woensdag derhalve besteed aan huishoudelijke verplichtingen, onderwijl loerend naar de overvloedige regenbuien, die er maar niet kwamen.
Na de resultaten bestudeerd te hebben heeft hij de boot gemist. Het zal de stoomboot wel geweest zijn. De Sint strooide royaal met stableford punten. Hofnar heeft daarom besloten dit keer de weervoorspellers de zwarte piet toe te spelen en hen verantwoordelijk te stellen voor zijn lage klassering op de roofriddersstand.
Wat men wel kan geloven is wat is vastgelegd in de boeken die onder rubriek 8 ‘instructie fysiek’ te vinden is. Daartoe dient men naar de bibliotheek van het Nederlands Golf Museum te gaan, zoals degenen die wekelijks de begeleidende tekst bij de stand Roofridders volgen wel weten.

Hofnar

A.R.A. 28-11-2019

De wens is de vader van de gedachte

Niet minder dan 88 Engelse en 57 Nederlandse boeken kun je vinden onder de rubriek 7: instructie algemeen. Vele top pro’s en spelers van wereldniveau hebben hun ervaringen en adviezen aan geduldig papier toevertrouwd.
Wie zijn wij dat we al die goedbedoelde tips aan ons voorbij zouden laten gaan. Natuurlijk is er al veel achterhaald, maar steeds dezelfde fouten komen weer terug. Niet alleen bij deze top spelers maar ook bij ons amateurs. Hofnar meent te kunnen concluderen, dat zijn raadgeving om de lectuur over het korte spel en putten te raadplegen door een aantal roofridders ter harte is genomen. Hij leidt dit af aan de scores die afgelopen woensdag met name op de Par 3/4 en P&P genoteerd werden door een aantal buitenlanders. Ik noem ze hier maar even. Twan Litjens, Harry van Hout en Johannes van Ravenstein. Het kan ook wishfull thinking zijn.
Maar toch, een bezoekje aan de bieb van het golfmuseum is echt de moeite waard.
Voorlopig is het nog gratis ook. Als dat niet helpt……

Hofnar

A.R.A. 20-11-’19

Earth, wind and fire

Als je aan swingen denkt komt de bovenstaande naam al snel boven drijven.
Je voelt de aarde onder je voeten als een magneet aan je lichaam trekken… oh die heerlijke basis. De wind waait door je weelderige haardos of over de kale schedel en werkt verkoelend op de hitte van de opwinding. De vurige wens, sterker nog, de bijna onbedwingbare drang om de heupen soepel te bewegen. Het lijkt zo simpel, maar probeer het maar eens. Zo ingewikkeld als het arrangeren van de muziek voor de in de aanhef genoemde band zo moeilijk is het een golfbal al swingend te raken.
Een goed bedoelde swing ontaardt maar al te gauw in een onbeheerste mep.
Hoe bereik je dan toch het walhalla van de perfect swing?
Ga naar de bibliotheek van ons golfmuseum en kijk onder de rubriek 6 De swing.
Een wereld zal voor je open gaan. Een keur van experts heeft zijn aanwijzingen aan het papier toevertrouwd. Mocht de kennis van de Engelse taal niet toereikend zijn dan vind je ook de nodige boeken in het Nederlands.

Hofnar

A.R.A. 14-11-’19

In de put – uit de put

Het grootste verlies en de grootste winst worden respectievelijk op de green geleden of behaald. Een waarheid als een koe!
Gelukkig komen deze dieren hier normaalgesproken niet voor. Te weinig gras. Stel je voor.
In de bieb van het museum hebben we een speciale rubriek met literatuur over het putten ingericht. Je kunt er zeven boeken in het Engels en één in het Nederlands vinden die vol staan met aanwijzingen en tips over dit meest beslissende onderdeel van een rondje golf.
Trek eens een paar minuten uit om hier een kijkje in te nemen. Je zult verrast worden.

Hofnar

A.R.A. 6-11-’19

Beste roofridders

Misschien onbekend bij jullie maar behalve achter het alter-ego Hofnar gaat er ook nog een Rendier schuil.
Een van de taken die hij op zich heeft genomen is bibliothecaris van het Nederlands Golfmuseum, gevestigd alhier.
Het zal eenieder duidelijk zijn dat praatjes in dichtvorm niet in een serieuze, zichzelf respecterende bibliotheek thuishoren.
Wel is een opgestoken (wijs)vinger op zijn plaats.
Aangezien er op zowel psychologisch als fysiologisch gebied van de golfprestaties het een en ander bij jullie is te verbeteren heb ik mij voorgenomen gedurende dit seizoen enkele juweeltjes uit de bibliotheek onder jullie aandacht te brengen.
Daar worden jullie dan geacht goede nota van te nemen. Het is toegestaan om naar aanleiding daarvan een bezoek aan het museum te brengen en de betreffende lectuur in te zien.
Om diepgaande bestudering van de resultaten en daaraanvolgend juiste informatie te kunnen verstrekken heeft ondergetekende daar steeds een week voor nodig.
De eerste wedstrijd van dit nieuwe seizoen leverde direct een unicum op. Nog nooit in de elf voorgaande edities van de A.R.A. werd de par 3/4 tweemaal in dezelfde wedstrijd bespeeld. Het gevolg was dat de teKORTkomingen in het Korte Spel direct opgevallen waren.
Onder rubriek 5 – KORT SPEL vinden jullie elf boeken, waarvan Golf’s short game for Dummies de meest aansprekende titel draagt. Basiskennis van de Engelse taal is aanbevolen.

Hofnar